Bedrijfsbezoeken

Home / Bedrijfsbezoeken
Home / Bedrijfsbezoeken

Bedrijfsbezoeken

Bedrijfsbezoek met de Staatssecretaris voor wetenschappelijk onderzoek, Fadila Laanan

Staatssecretaris voor Wetenschappelijk Onderzoek, Fadila Laanan, zal de komende maanden een bezoek brengen aan verschillende Brusselse innovatieve bedrijven.

Deze reeks ontmoetingen maakt deel uit van de voorbereidende fase van de hervorming van ondersteuningsstructuren voor innovatie. Via deze hervorming wil de Minister de steun beter afstemmen op het specifieke karakter van de Brusselse innovatiesector. Daarnaast wil ze de synergiën met andere regionale instellingen optimaliseren. 

De resultaten zullen in het najaar worden gepresenteerd.

 

Bezoek 3EDe Staatssecretaris voor Wetenschappelijk Onderzoek, Fadila Laanan, bezocht op 8 juni de kantoren van 3E, samen met de CEO van het bedrijf, Geert Palmers.

Tijdens deze ontmoeting heeft ze zich een beeld kunnen vormen van de activiteiten van deze onderzoeksafdeling in hernieuwbare energie, efficiëntie en energiestrategie.

De ontwikkeling van 3E bevestigt de positieve impact van het beleid van het Brussels Gewest in het ondersteunen van innovatie. 3E is een technologie- en dienstenbedrijf dat advies en softwaretools verschaft voor hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. 3E is gevestigd in het centrum van Brussel (Kalkkaai 6) en telt ongeveer 100 experten, verdeeld over 20 nationaliteiten. Het bedrijf heeft projecten uitgevoerd in meer dan 40 landen. Geert Palmers, CEO van 3E: "Brussel heeft een aantal voordelen voor een KMO als 3E. Ten eerste, de locatie helpt ons uitstekende specialisten van verschillende oorsprongen aan te trekken. Ten tweede, ervaren we een sterk en stimulerend regionaal innovatiebeleid, wat cruciaal is om onze internationale concurrentiepositie te behouden."

SynaptiqTijdens het bezoek heeft Fadila Laanan ook een demonstratie van de "SynaptiQ" software kunnen meemaken. Het platform maakt multi-site monitoring mogelijk voor grote wind- of zonne-energiebedrijven. Deze tool is een van de meest vooruitstrevende oplossingen op de markt, waardoor 3E klanten miljoenen euro's prestatieverbetering kunnen realiseren over de levensduur van de parken. Momenteel is het platform verbonden met meer dan 2000 installaties in 15 landen, voornamelijk in Europa en Afrika.

Fadila Laanan: "Dit bezoek maakt deel uit van mijn programma van ontmoetingen met innovatieve bedrijven in Brussel. We zijn nu in volle voorbereidingsfase van de hervorming van de steunstructuren voor innovatie om hun afstemming op de Brusselse specificiteiten te versterken. Het is ook de bedoeling dat wij de synergiën met andere regionale instellingen optimaliseren om de hefboomwerking van de ondersteuning van het bedrijfsleven te maximaliseren. We zullen de resultaten in het najaar presenteren.

Dankzij deze steun voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie, hebben wij de ambitie om op het Brussels grondgebied wereldleiders in high-tech sectoren te lanceren. Samen met mijn administratie, Innoviris, ben ik er trots op dat wij er zijn om het concurrentievermogen van het Brusselse KMO's te ondersteunen, en vooral in de energiesector die momenteel volledig aan het veranderen is."

Om competitief te blijven moet 3E blijven investeren in nieuwe diensten en producten, in lijn met de toekomstige behoeften van de energiemarkt.

Innoviris ondersteunt 3E nu ook in het ontwikkelen van de volgende generatie SynaptiQ software. Dit omvat geavanceerde methodes om de prestaties van parken te verbeteren. Daarnaast zal een reeks investeringen in ICT worden doorgevoerd met het accent op de schaalbaarheid en de volgende generatie interactiemogelijkheden van de software.

Naast de ontwikkeling van software speelde Innoviris ook een beslissende rol in de oprichting van een nieuwe 3E dochteronderneming: XANT.

XantXANT biedt innovatieve middelgrote windturbines (50-500 kW), ontwikkeld voor off-grid toepassingen. Alex De Broe, CEO van XANT: "XANTzou niet hebben bestaan zonder de steun en coaching van Innoviris. We hebben verschillende vormen van ondersteuning ontvangen: niet alleen de financiering van het onderzoek in de risicovolle innovatiefase, maar ook financiële steun voor de ontwikkeling van de strategie van de onderneming (met behulp van de Spin-off in BXL programma) en steun voor de bescherming van intellectuele eigendom door het indienen van het octrooi. Deze bijdrage heeft de introductie van de windturbines op de markt echt versneld.

Geert Palmers: “Een sterk regionaal innovatiebeleid was en blijft cruciaal voor 3E. Innoviris speelde een belangrijke faciliterende rol in de ontwikkeling van het bedrijf in de afgelopen jaren."
 

Staatssecretaris voor Wetenschappelijk Onderzoek Fadila Laanan heeft dinsdag een bezoek gebracht aan de Solvay Campus, de maatschappelijke zetel van de Belgische chemiegroep in Neder-Over-Heembeek. Zowel de Staatssecretaris als de onderneming benadrukten het belang van partnerships, vooral in onderzoek en ontwikkeling. 

Het bezoek aan de Solvay Campus, een site van 22 hectaren waar 180 van de 1.950 onderzoekers van de chemiegroep werken, gaf Fadila Laanan de gelegenheid om een bezoek te brengen aan een research unit gespecialiseerd in nieuw polymeer. 
Solvay

De Staatssecretaris heeft ook kennis kunnen maken met de ontwikkelingen van Solvay voor de 'Solar Impulse',  het vliegtuig op zonne-energie dat momenteel een traject rond de wereld maakt van 35.000 km. 

« Het is belangrijk om op het terrein te gaan, ondernemers te ontmoeten en te horen wat zij nodig hebben", legt de Staatssecretaris uit die op dit moment werkt aan een Gewestelijk Innovatieplan voor Brussel. 

 

 

Solvay2De Staatssecretaris en de verantwoordelijken van Solvay spraken ook over het belang van de samenwerking tussen de onderneming en verschillende universiteiten. "Beide werelden zijn vaak nog te gesloten. We proberen samenwerking te stimuleren zodat deze twee verschillende werelden elkaar kunnen versterken. Ook samenwerkingen tussen Brusselse ondernemingen en een buitenlandse universiteiten zijn niet uitgesloten", benadrukt Fadila Laanan.

Daarnaast zei de Staatssecretaris dat Solvay als één van de ambassadeurs van ons land de werkgelegenheid van jongeren kan ondersteunen in het kader van de Jeugdgarantie, door o.a. stageplaatsen aan te bieden. 

 

Solvay staat alvast open voor diverse partnerships voor onderzoek en innovatie omdat het "de vicieuze innovatiecirkel doorbreekt."

De groep werkt bovendien al samen met verschillende universiteiten, in Brussel, in andere delen van het land en in de vier uithoeken van de wereld. Op de campus in Neder-Over-Heembeek ontvangt de groep eveneens een start-up die gespecialiseerd is in polymeer en verschillende andere ondernemingen.

 

Bron: Belga