Innovinterview

Home / InnovInterview
Home / InnovInterview

Innovinterview

Elke maand stelt Innoviris een aantal vragen aan een Brusselse stakeholder in het OOI-domein. Of het nu een onderzoeker, een ondernemer of één van onze partners is, ze hebben allemaal een belangrijke mening over de verschillende aspecten van de Brusselse OOI-sector.

innovinterview

Elke maand stelt Innoviris een aantal vragen aan een Brusselse stakeholder in het OOI-domein.

Of het nu een onderzoeker, een ondernemer of één van onze partners is, allemaal hebben ze een relevante mening over diverse aspecten van de Brusselse OOI-sector. 

Januari 2018: een gesprek met Koen Kas, gezondheidsfuturoloog

Koen Kas is gezondheidsfuturoloog. Hij pleit voor een ‘delightful’, gepersonaliseerde en uitermate anticiperende gezondheidszorg en schreef zijn visie neer in twee boeken ‘Sick No More’ en ‘Your Guide to Delight’.

Koen is CEO van Healthskouts en partner van Healtstartup. Daarnaast zetelt hij in de wetenschappelijke adviesraad van verschillende lifescience bedrijven en investeerders.

Hij geeft keynotes over de hele wereld en zal op 26 februari spreken tijdens het matchmaking evenement van onze oproep voor gezamenlijke R&D projecten in predicitieve geneeskunde. 

 

Wat zijn de voordelen van voorspellende geneeskunde?

Er zijn ontzettend veel voordelen, dat is een evidentie.

Wie wil niet voorkomen dat hij ziek wordt? Momenteel maakt niemand een positieve associatie met gezondheidszorg. Waarom? We wachten af tot iets ontspoort en gaan vervolgens kijken hoe we de situatie kunnen corrigeren. Via voorspellingen kan je ziektes echter voorkomen en mensen belonen omdat ze gezond leven. Dat is een heel andere benadering.

Er is ook een groot economisch voordeel. In Europa gaat voor elke 100 euro die we uitgeven aan ziektezorg, 90 euro naar de zorg voor mensen in hun twee laatste levensjaren. Slechts 1 euro gaat naar preventie. Als we kunnen voorspellen wie ziek zal worden, en dit vervolgens kunnen voorkomen, dan is dat mooi meegenomen.

 

En de nadelen?

Ik zie drie grote risico’s omtrent het gebruik van data. Als je iets wil voorspellen of bijsturen, heb je immers data nodig.

De grootste bezorgdheid van mensen is datasecurity. Hoe meer informatie, hoe meer misbruik. Een mooi voorbeeld van deze angst is de reactie van de voormalige Amerikaanse vicepresident Dick Cheney op een episode van Homeland over de hack van de pacemaker van de vicepresident in de serie: hij liet de zijne prompt verwijderen.

Toch ben ik ervan overtuigd dat dit niet de grootste uitdaging is. Mensen zijn bereid hun privacy op te geven wanneer ze er iets voor terugkrijgen dat een reële meerwaarde biedt. Als we via datashare en co-creatie tussen verschillende partijen, unieke diensten kunnen aanbieden, zijn mensen bereid daarvoor te betalen. Dit laatste overtuigt ook bedrijven om op de kar springen. 

De grootste twee uitdagingen zijn de ethiek en moraal rond voorspellende geneeskunde. Hoe ver willen we gaan in de opsporing van ziektes, of zelfs fysieke en psychologische kenmerken? We screenen al op het syndroom van Down. Screenen op Mucoviscidose lijkt me ok, maar moeten we mensen toelaten de haarkleur van hun toekomstige kinderen te kiezen? Moeten we screenen op ziektes die we niet kunnen behandelen? Kan de ene persoon wél met deze boodschap om en de andere niet?

De biologische revolutie brengt meer ethische en morele vragen met zich mee dan de digitale revolutie privacyvragen oproept. 

 

In je boek 'Sick No More' noem je de opkomst van de voorspellende geneeskunde ‘een verschuiving van een reactief naar een proactief paradigma’. Bevinden we ons in een overgangsfase?

Vier jaar geleden leek het sciencefiction. Vandaag begeleid ik internationale bedrijven die soms zelfs niets met (proactieve) gezondheidszorg te maken hebben. Farmaceutische bedrijven voorkomen nu al dat risicopatiënten diabetici worden en verzekeringsmaatschappijen in de VS specialiseren zich in polissen voor borstkankerpatiënten. 

 

In welke domeinen is er nog wetenschappelijk onderzoek of innovatie nodig? 

Ik ben ervan overtuigd dat gezondheidszorg in de toekomst standaard wordt, healthcare by default.

Ik kan voor elke sector een toepassing verzinnen. Mitsubishi, marktleider in polymeren voor 3D-printers, heeft een uniek patent op hightech pleisters voor ouderen om dehydratie te voorkomen. De pleister stuurt elke 3 uur een signaal naar een tv die op zijn beurt de persoon voor het scherm aanmaant een glas water te drinken. In de VS kan je op Netflix je favoriet personage als coach ‘inhuren’ om je dagelijkse 10.000 stappen te zetten,  zodat je door je verzekeringsmaatschappij beloond wordt.

 

Waarom is de samenwerking tussen academici en bedrijven zo belangrijk? 

Vandaag overheerst in de industrie het idee ‘mijn data, mijn geld’. Bedrijven weten niet hoe en waarom ze data moeten delen. Ze beseffen nog niet dat je met andere partijen, zoals academici en eindgebruikers, producten of diensten kan maken die je alleen nooit zou kunnen ontwikkelen. 

We hebben in het verleden UCB begeleid, een farmabedrijf gespecialiseerd in medicijnen voor epilepsie-en parkinsonpatiënten. Ze wilden hun patiënten iets anders aanbieden. We hebben een hackathon georganiseerd waarbij 20 groepen met patiënten, onderzoekers, artsen, verplegers, ontwikkelaars en designers met elkaar in gesprek gingen. Het resultaat was een applicatie die epilepsiepatiënten tijdens een aanval de mogelijkheid biedt om automatisch een boodschap te versturen naar een aantal contactpersonen. De muur tussen de farmaceutische industrie en de patiënt wordt stilaan afgebroken. Op basis van de gegevens van de patiënt wordt een betere zorg aangeboden.

Dat zal ik proberen aan te tonen op het matchmaking evenement van 26 februari. De rijkdom aan kennis van verschillende partijen, stelt je in staat om van één plus één, drie te maken. Om dingen te realiseren waarvan je niet wist dat ze mogelijk waren, om projecten in te dienen die niet achterlopen op wat anderen doen, maar mee bouwen aan de gezondheidstoekomst.

 

Op dinsdag 26 februari organiseert Innoviris een matchmaking evenement voor de nieuwe oproep voor gezamenlijke R&D projecten in anticiperende geneeskunde. Geïnteresseerd? Schrijf je in via deze link