Gewestelijk Innovatieplan 2016 - 2020
Gewestelijk Innovatieplan 2016 - 2020
In juli 2016 heeft de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het nieuwe Gewestelijk innovatieplan 2016-2020 (GIP) goedgekeurd. Met dit plan wil Brussel de hoofdstad van de innovatie worden. Daarom heeft ook Brussel gekozen voor een “slimme specialisatiestrategie”: lokale krachten ondersteunen ten voordele van de Brusselaars. Het plan wil het referentiekader voor het onderzoeks- en innovatiebeleid en een hefboom voor socio-economische ontwikkeling vormen en tevens het welzijn van de Brusselaars bevorderen.
Het GIP is het resultaat van een breed participatief proces. Meer dan 200 mensen uit verschillende geledingen werden geraadpleegd: ondernemingen, hogescholen en universiteiten, (gewestelijke) openbare instellingen, vertegenwoordigers van de andere Belgische Gewesten en Gemeenschappen, beroepsverenigingen, het middenveld, enz. Deze participatieve aanpak zorgt voor een draagvlak binnen het Brusselse onderzoeks- en innovatie-ecosysteem.
Het resultaat van deze oefening is een synthetisch plan dat gestructureerd is volgens vier transversale, strategische assen:
-
De innovatieketen verbeteren;
-
Nieuwe vormen van innovatie en nieuwe innovatie-actoren steunen;
-
De communicatie en de sensibilisering rond het GIP verbeteren;
-
Een breder participatief en efficiënt bestuur van het GIP verzekeren.
Binnen het plan wordt er bijzondere aandacht besteed aan 3 strategische speerpuntdomeinen die de krachten van het Gewest weerspiegelen. Deze domeinen kunnen ook hefbomen creëren voor het welzijn in Brussel.
-
Gezondheid – Gepersonaliseerde geneeskunde
-
Milieu – Groene economie
-
ICT – Digitale economie
Opmerking:
het GIP werd als beleidskader in juli 2016 door de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest goedgekeurd. Een aantal van de voorziene acties zullen pas operationeel zijn na de goedkeuring van de twee nieuwe Ordonnanties ter bevordering van onderzoek, ontwikkeling en innovatie (voorzien in 2017).